Go to Top

Unshielded Twisted Pair (UTP bekabeling)

UTP kabels zijn te vinden in vele Ethernet-netwerken en telefonie-systemen. Voor indoor telefoon toepassingen word UTP vaak gegroepeerd in sets van 25 paren volgens een standaard 25-pair kleurcode, oorspronkelijk ontwikkeld door AT&T Corporation. Een typische subset van deze kleuren (wit/blauw, blauw/wit, wit/oranje, oranje/wit) zijn de kleuren die het meest te zien zijn bij UTP kabels.
De kabels zijn meestal gemaakt met koperen draden op 22 of 24 American Wire Gauge (AWG), gemeten met de gekleurde isolatie en meestal gemaakt van isolatiemateriaal zoals polyurethaan en het totale pakket bedekt met een polyurethaan jasje.

Voor stedelijke buiten telefoonkabels met honderden of duizenden paren, is de kabel onderverdeeld in kleinere maar identieke bundels. Elke bundel bestaat uit getwiste paren die verschillende ’twist rates’ hebben. De bundels zijn in elkaar gedraaid en vormen samen de kabel. Paren met de dezelfde ’twist rate’ in de kabel kunnen nog steeds een zekere mate van overspraak ervaren. Kabelparen zijn zorgvuldig geselecteerd om overspraak te minimaliseren binnen een grote kabel.

Een UTP kabel is ook de meest voorkomende kabel gebruikt in computernetwerken. Twisted pair kabels worden vaak gebruikt in gegevensnetwerken voor korte en middellange lengte verbindingen vanwege de relatief lagere kosten in vergelijking met het optische en coaxiale kabel.

UTP wordt ook steeds meer gebruikt in video-applicaties, voornamelijk in beveiliging camera’s. Vele camera’s hebben een UTP-uitgang met schroefaansluiting; UTP kabel bandbreedte is verbeterd zodat deze overeenkomen met de baseband van televisiesignalen.